Ναγκόρνο Καραμπάχ: Δύσκολη η ειρήνη – “Πυρά” των ηγετών Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Δύσκολη η ειρήνη - "Πυρά" των ηγετών Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν


Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δίνουν σκληρή μάχη για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Κάραμπαχ.

Η διεθνής κοινότητα ζητεί την κατάπαυση του πυρός, αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο. Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, συμφώνησαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο euronews.

«Η κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να επιτευχθεί μονομερώς. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί και από τα δύο μέρη και βεβαίως να εφαρμοστεί άμεσα στο πεδίο. Όπως γνωρίζετε, η Αρμενία μας επιτέθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. Εξαπέλυσε επίθεση στις στρατιωτικές μας δυνάμεις και προκάλεσε ζημιές στις εγκαταστάσεις μας. Όμως επιτέθηκε και σε άοπλους πολίτες. Μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 30 πολίτες εξαιτίας των βαλλιστικών πυραύλων και των βομβών διασποράς. Τους τελευταίους τρεις μήνες, έχουμε δεχθεί τρεις επιθέσεις από την Αρμενία» υποστηρίζει ο Ιλχάμ Αλίγιεφ, Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας απορρίπτει τις κατηγορίες και κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Πλέον, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και η διεθνής κοινότητα έχουν όλες τις πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο. Αυτό για έναν απλό λόγο. Δεν έχουμε κανέναν στόχο που να μπορεί να υλοποιηθεί με στρατιωτικά μέσα. Ο αγώνας μας έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Μοναδικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τον λαό της Αρμενίας από μια ακόμη γενοκτονία. Αυτή την στιγμή αμυνόμαστε. Η θέση μας ήταν και παραμένει ότι το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της βίας. Οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω βίας. Όμως το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί την βία ως μέσο επίλυσης των όποιων διαφορών» υποστηρίζει ο Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας.

Άλλη μια νύχτα βομβαρδισμών στο Στεπανακέρτ

Το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Καραμπάχ, έγινε και πάλι στη διάρκεια της περασμένης νύκτας στόχος πολλών βομβαρδισμών, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όλη τη νύχτα, από χθες τα μεσάνυχτα μέχρι σήμερα στις 08:00 το πρωί, τοπική ώρα, οι σειρήνες συναγερμού ηχούσαν κατά τακτικά διαστήματα στην πόλη και ακολουθούσαν, ανά τρεις ή ανά τέσσερις, ισχυρές εκρήξεις που έκαναν το έδαφος να τρέμει.

Όπως και την προηγούμενη νύκτα, αυτά τα πυρά πυροβόλων έπλητταν την πόλη σχεδόν κάθε ώρα. Ο ανθρώπινος και υλικός απολογισμός αυτών των τελευταίων πληγμάτων δεν έχει προς το παρόν γίνει γνωστός.

Ο τύπος των όπλων που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, όμως οι τοπικές αρχές καταγγέλλουν ότι βομβαρδίζονται αδιακρίτως αστικές περιοχές με ρουκέτες «Σμερτς», φονικές ρουκέτες των 300 χιλιοστών κληρονόμοι των περίφημων Κατιούσα και «οργάνων του Στάλιν».

Ρουκέτες αυτού του τύπου που δεν έχουν εκραγεί είναι ορατές στην πόλη, ενώ κατοικίες έχουν καταστραφεί εντελώς από τα πυρά αυτά, με τους κρατήρες να φθάνουν μερικές φορές τα δέκα μέτρα, κάτι που είναι ενδεικτικό της ισχύος των βομβών που χρησιμοποιούνται.

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα υπερίπτανται τακτικά της πόλης, μάλλον στη διάρκεια της ημέρας, και πραγματοποιούν μεμονωμένες βολές, που είναι κατά τα φαινόμενα περισσότερο στοχευμένες.

Από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, σήμερα το πρωί κατηγορούν επίσης τους αρμένιους αυτονομιστές ότι στη διάρκεια της νύκτας και το πρωί «άνοιξαν πυρ στις κατοικημένες περιοχές» εναντίον αμάχων και αναφέρουν τις περιφέρειες Μπαρντίνσκ, Αγκτζαμπεντίν, Γκοράνμποϊ, Τερτέρ και Αγκντάμ. «Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», σύμφωνα με το αζερινό υπουργείο Άμυνας.

Στο ίδιο το μέτωπο, το υπουργείο Άμυνας του Καραμπάχ ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύκτας η κατάσταση ήταν «σταθερή, αλλά τεταμένη».

«Μάχες επαναλήφθηκαν το πρωί στον Βορρά και τον Νότο», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews



Source link

Γιατί ο πρώην συμπρωταγωνιστής της Μαρκλ στο Suits φοβάται να της τηλεφωνήσει Previous post Γιατί ο πρώην συμπρωταγωνιστής της Μαρκλ στο Suits φοβάται να της τηλεφωνήσει
Santorini private tour Next post Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στη Σαντορίνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *